Vår historie
En oversikt over den imponerende historien til EKH Grafisk, fra våre tidlige dager til nylige prestasjoner og fusjoner.
En oversikt over den imponerende historien til EKH Grafisk, fra våre tidlige dager til nylige prestasjoner og fusjoner.
Det hele begynte med Eivind Kristian Hansen, en moldegutt som startet sin karriere i typografi i 1883 ved Romsdals Budstikke som 16-åring. I 1892 drev han Romsdals Budstikkes trykkeri under eget navn, E.K. Hansens trykkeri. Men det var 16. april 1898, da han etablerte sitt eget aksidenstrykkeri, at vår historie virkelig begynte.
Eivind var en ekte moldenser, født og oppvokst i Molde, og hans navn lever videre i firmaet vårt, nå kjent som EKH Grafisk. Dette var en periode med mange viktige hendelser i Norge, inkludert innføring av allmenn stemmerett for menn og senere for kvinner.
Det var også en tid med økende industriell aktivitet i Molde, som EKH Grafisk var en del av.
Det var generelt gode tider i Molde på slutten av 1800-tallet, godt sildefiske førte til mye aktivitet. Myrabakken var full av håndverkere. Det var smed, snekker, vever, skredder, garver og maler, og ellers arbeidsfolk av ulikt slag. Midt opp i dette bodde Eivind Kristian Hansen.
EKH Grafisk ble grunnlagt samtidig med at det ble allmenn stemmerett i Norge for menn over 25 år, året etter Einar Gerhardsen ble født, fem år etter at Hurtigruta hadde seilt sin første tur langs norskekysten og var vitne til at norske kvinner endelig fikk stemmerett i 1913. EKH Grafisk var tilstede da den første industrien kom til Molde mellom 1900 og 1910. Bedriften har stått igjennom unionsoppløsningen i 1905 og opplevd seiersrusen da Norge ble et fritt og uavhengig land.
For å kunne gjengi et fotografi på trykk, måtte man ha en klisjè. Disse ble framstilt ved etsing i spesielle klisjèantalter, og bildet måtte gjerne sendes vekk. Bruk av bilder ble derfor kostbart. Det eldste bildet som er registrert fra EKH er et postkort fra 1905. (Molde fra Sandveien)
De første årene flyttet trykkeriet flere ganger. Oppstarten var i Madam Ugelstads gård (omtrent der U Aandahls er i dag). Men der ble de ikke lenge. De hadde tre adresser på fem år. Men i 1903 flyttet de til Myrabakken, og ble her i 7 år.
I 1910 var trykkeriet atter på flyttefot, og havnet i Hogerhagen, øst for elva. Holgerhagen var en oase nederst i Olsmedbakken. Samtidig ser man ut fra regnskapet at Hansen antagelig eide og pusset opp barndomsheimen i Myabakken. Dit flyttet trykkeriet igjen etter bybrannen i 1916.(Da lå fem av trykkeriene i Molde i aske, bortsett fra H:G. Dahls)
Også i begynnelse på 1900-tallet var det hard konkurranse i trykkeribransjen. Eivind Kristian Hansen hadde ingen ansatte, og var alene i firmaet. I 1906 organiserte trykkeriarbeiderne seg i Molde typografiske forening. Det meldte seg 6 medlemmer, i 1913 var det 9 medlemmer. Ukelønna var på kr 24,- med 48 timers uke. Dette gir ei årslønn på kr 1.248,- Skattelista fra 1914-15 viser at E.K. Hansen ikke tjente mere enn avistypografene. Dette er samme året som kvinner får stemmerett i Norge.
21. januar 1916 ble 1/3 av Molde lagt i aske. Trykkeriet ble slukt av flammene. Husnøden var stor, og E.K.Hansen valgte å grave ut kjeller i familiens bolighus, og innrede trykkeri der. (timelønna var 65 øre). Rimelige lokaler var sikra. Her ble trykkeriet i mange år.
Det var arbeidet ved settekassene og trykkmaskinen som skapte firmaet. Oppdraga var få, og trykkeria mange. Prisene var sterkt presset. Godt håndverk var ikke nok. Det måtte lange arbeidsdager til. De harde 20-årene var tøffe i trykkeribransjen også. Det var konflikter og arbeidsledighet. Trykkeriforeningen klaget over at det var for mange små trykkerier av typen «familiebedrifter» «hvor far og sønn prøver å holde det gående». E.K.hansen trykkeri var et typisk eksempel på dette.
Både Eivind Kristian Hansen og sønnen Alf Hansen var ivrige friluftsmennesker. Når arbeidstiden var slutt kl 19.00 på lørdags kveld, tok E.K.Hansen gjerne fiskestanga og gikk på sine ben innover Fannestranda, til Krohnbakken, opp Årødalsvegen og inn i Skarvatnet på fisketur. Hansen elsket friluftslivet og fjellet. Han hadde hytte bak Varden på en værhard knaus, og mange mente det var her han hentet det gode humøret som alltid lyste av ham. Og bak hytten lå høyfjellet …
I 1921 fikk E.K.Hansen en ny trofast kunde. Romsdal Sogelag satset friskt med farge på omslag. Dette var avansert i den tiden, og kostbart. Neste gang det ble trykt fargebilde i boka, var i 1925.
Romsdal Sogelag er fortsatt kunde hos oss.
September 1934 døde plutselig Eivind Kristian Hansen. (hjerteslag). Sønnen Alf Hansen måtte ta over. I de nærmeste årene var det Alf og svennen Oskar Moen som drev trykkeriet. I 1937 begynte Karl Aasgård som lærling, og disse tre utgjorde arbeidsstokken i mange år. Moen forlot Molde på 1950-tallet.
Svennen fikk gå opp til fru Antoinette og få brødskive og kaffe på formiddag. Det fikk ikke lærlingen. Slik var stilen overalt den gangen.
Trykkeriet holdt til i kjelleren i Myrabakken. Det var 40 m2 med kalde lokaler og vannpress på murene. I regnvær sivet gjørmevatn inn på gulvet. Rotter og mus trivdes godt. Det ble fyrt med ved.
Alf Hansen utvidet til 100m2, Huset ble bygd om og trykkeriet flyttet til 1.etg. De hadde to trykkmaskiner, en A4 maskin drevet med muskelkraft og ei elektrisk hurtigpresse (45x64 cm).
I april 1940 ble Molde bombet, alle husene i Myrabakken brant ned da sentrum brant, og EKH (som nettopp hadde flyttet til nyoppussede lokaler) mistet alt. Det var ikke til å tenke på å kjøpe nytt! Aasgård, Hansen og Moen skrudde fra hverandre de gamle maskinene, skrapte vekk glødeskall, smurte opp og fikk maskinene til å hoppe og gå igjen. Det ble bygd brakke oppå de gamle murene, og midtsommers kunne de starte produksjon i brakken med de gamle, ødelagte maskinene. (Når en i ettertid ser trykksaker produsert på den tiden, kan man undre seg over hva kundene var villige til å betale for.)
Nytt hus sto ferdig i Myrabakken 8 i 1948. Det ble et ganske typisk hus for sin tid. Butikklokaler i første, trykkeri i andre og fin leilighet i tredje etasje. Etter en del år, flyttet butikken ut, og trykkeriet tok også over første etasje til kontor og kundemottak. Huset i Myrabakken står der fortsatt.
Alf Hansen flyttet brakka, som de hadde holdt hus i under krigen, til Skaret, og brukte den som hytte.
I gjenreisningstiden ble det økende etterspørsel etter trykksaker, og etter hvert økte bemanningen på EKH. Det var stadig behov for flere fagfolk, men boligmangelen var et problem.
Trykkeribransjen var mannsdominert. Først i 1957 ble det en kvinne på lønningslisten. Det var Martha Svendsen (1902-1987). Hun jobbet som ferdiggjører av trykksaker. Møre og Romsdals første kvinnelige trykker, Gro K Presthus, tok fagbrev på EKH i oktober 1995.
I 50-årene var det mange grafiske bedrifter i Molde. Det som gjorde det mulig å overleve, var at ingen var stor. De var konkurrenter samtidig som de sto sammen i boktrykkerforeningen. I løpet av 60 og 70-tallet var det greie dager, og EKH vokste sakte med sikkert.
Alf Hansen (2. generasjon) var 70 år i 1968, men han ga seg ikke om han var blitt pensjonist. Han tok sin daglige tørn i trykkeriet. Han kom gjerne litt seint på morgenen, men jobbet desto lenger utover kvelden. Spesielt når ferjerutene skulle trykkes, lyste det lenge i andre etasje i Myrabakken 8. Et askebeger med sur pipe og svarte fyrstikker avslørte hvem som hadde stått ved settekassene om kvelden/natta.
Alf Hansen (eier) konsentrerte seg mest om det faglige, så fikk andre ta seg av de administrative, Andre i denne sammenheng, betyr Karl Aasgård, og det skulle bli han som tok over eierskapet i den tradisjonsrike bedriften. Det skjedde 1. januar 1970.
Alf Hansen hadde tidlig overlatt oppgaver som regnskap og betalinger til Karl Aasgård. Når bankgiroene kom, overlot mesteren dette nymotens ting til Aasgård. Pilene pekte oppover, men han hadde gått i en god skole. Det gikk ikke ut noe i utrengsmål.
I 1969 gikk Alf Hansen plutselig til Karl Aasgård og sa: «Jeg har tenkt å slutte nå. Ikke slik å forstå at jeg ikke vil arbeide mere, men jeg vil ikke ha ansvaret lenger. Du kjøper vel av meg dette trykkeriet, du?». Da det ble snakk om penger sa han: «Du kan ta det med ro. Det må vel en gang komme til uttrykk alle de årene du har arbeidet med meg med så dårlig betaling». Selv om troen på julenissen hadde bleknet med årene, fikk den et stort oppsving da Aasgård noen dager senere, på advokat Wolds kontor, fikk se forslaget til kontrakt. I realiteten var det ei gave, - det var snakk om en liten pensjon.
Karl Aasgård giftet seg senere med Ingrid Horsgård, og de fikk sønnen Øyvind i 1953, og han kjenner vi vel alle: daglig leder, gartner, bud, kontorsjef, og ellers «potet» her på EKH Grafisk. Alf Hansen valgte rett mann til å etterfølge seg.
Første papirleverandørbesøk: Carl Emil Pettersen.
Ragnar Jenset, Øyvind aasgård, Rune Skotheim og Lars Sylteseter, eier like mye hver av selskapet som nå er delt I eiendom og drift.
Det skjer store omveltninger og endringer i bransjen. Det kreves stor tilpasningsdyktighet. Digitaliseringen starter. PC og MAC kommer inn. Faggrupper forsvinner, yrker forsvinner.
EKH Grafisk tilpasser seg nye tider. «Alle» kan etter hvert printe selv. Nye løsninger og programmer kommer som gjør menigmann i stand til å lage ene dokumenter.
EKH Grafisk begynner å satse på både grafisk design og digitale løsninger
EKH Grafisk lager sin første nettside. En helt enkel nettside, og uten CMS. Fra og med 2004 ble produksjon av nettsider et viktig satsningsområde, og fra 2005 leverer vi nettsider med egen utviklet CMS. Etter hvert tok vi i bruk CMS made simple som både var enkel å bruke og oppdatere for menigmann, samt at den ikke hadde noen begrensninger for utvikling av skreddersydde løsninger. Fortsatt jobber vi med utvikling, programmering og UX- og webdesign.
EKH Grafisk blir sertifisert med miljømerket Svanen. EKH Grafisk vil ha grønne fotavtrykk. (Dette er samme året som Steve Jobs lanserer den første iPhone, og engasjerte Appletilhengere i EKH, bestiller sin første iPhone fra USA)
EKH Grafisk blir først i Norden med sertifisering i fargestyring. Dette betyr at vi får meget stor kontroll på farger.
EKH Grafisk lager den første fulldigitaliserte boka som er beregnet for lesebrett. Den har linker til informasjon og den er selvfølgelig responsiv (tilpasser seg skjerm som bruker benytter)
EKH Grafisk lanserer løsningen "Steinbyggeren". En egenutviklet løsning for steinindustrien der kunder kan utforme sin egen stein. (https://www.steinbyggeren.no/)
EKH Grafisk blir kåret av Media Motor til å ha den beste nettsiden i sin bransje.
12 mars blir Norge stengt med. Pandemien Covid 19 slår inn over landet. Alle setter på bremsene og alle unødvendige innkjøp utsettes. Det blir hardt.
Tre av eierkvartetten har nå solgt eller selger seg dette året ut av selskapet. Frænatrykk kommer inn på eiersiden.
Femte generasjon på vei inn i Selskapet. Kjetil Ingemar Moen kjøper seg opp og får aksjemajoritet. 26. mai 2021 tar Kjetil over som daglig leder på EKH Grafisk.
Kjetil Moen blir eneeier i EKH Grafisk AS, og tar med Fræna Trykk inn i selskapet.
7.februar 2023 vedtok styrene i Arkeoplan AS og EKH Grafisk AS å slå selskapene sammen. Arkeoplan AS blir fusjonert inn i EKH Grafisk AS, og alle medarbeidere ble ansatt i EKH Grafisk. Kjetil Moen eier 70% og fortsetter som daglig leder. llerede 9. mars samme år kjøpte eierne av EKH Grafisk bygget i Saturnvegen 1, og målet om å få et felles hjem rykket nærmere.
Helge Norli selger livsverket sitt etter over 50 års drift. EKH Grafisk kjøper firmaet og fire medarbeidere skifter arbeidsgiver.
PS. Ikke glem å være synlig.
Ta kontakt på 71 20 29 70, send en mail til post@ekh.no eller fyll ut vårt kontaktskjema og la oss seile sammen mot suksess.