Ved å klikke på "Godta" godtar du lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstedets navigering, analysere bruken av nettstedet og hjelpe til med markedsføringstiltakene våre. Se vår personvernerklæring for mer informasjon.

Om oss

EKH Grafisk er et designbyrå, trykkeri- og folieringstudio med avdelinger i Molde og Hustadvika. Vi har lang erfaring og stor lokalkunnskap.

EKH Grafisk - En hånd holder små bokstaver som danner firmanavnet 'EKH

Våre kjerneverdier

Hel ved - abstrakt ikon

Ekte

Vi er til å stole på. Kunden skal ha tillit til oss. Vi skal oppfattes som ærlig.

Tilgjengelig - abstrakt ikon

Tilgjengelig

Fokus på service i alle ledd. Kunden skal være godt ivaretatt.

Pålitelig klokke - abstrakt ikon

Pålitelig

Leverer til avtalt tid. Leverer produkt av ønsket kvalitet.

Kompetent ugle - abstrakt ikon

Kompetent

Vi er faglig sterk. Vi innfrir kundens behov.

Vår historie

1898

16. april starter Eivind Kristian Hansen  aksidenstrykkeriet

E. K. Hansen.

Han var en «ekte moldenser». Han var født og oppvokst i Molde, øverst i Myrabakken, faren hadde vokst opp i byen, og faren hans igjen var vekter Hans Ingebrigtsen, også moldegutt. (Det er hans Hansennavn som lever videre i navnet. I dag bruker vi kun H)

Etter noen år med jobb på forskjellige trykkerier, bl.a. drevet Romsdals Budstikkes trykkeri under eget navn fra 1892,   etablerte han i 1898 sitt eget aksidenstrykking.

Dette er året etter at Einar Gerhardsen ble født
og 13 år før kvinner fikk almen stemmerett i Norge.

Gamle lokaler til EKH Grafisk i Myrabakken

(Fotoet er fra huset i Myrabakken rundt 2020)

EKH Grafisk ble grunnlagt samme år som det ble innført allmenn stemmerett i Norge for menn over 25 år, året etter Einar Gerhardsen ble født og fem år etter at Hurtigruta hadde seilt sin første tur langs norskekysten. EKH Grafisk var vitne til at norske kvinner endelig fikk stemmerett i 1913, da datamaskinen ble oppfunnet, og da MAC, PC og den første iPhone kom til Norge.

EKH Grafisk var tilstede da den første industrien kom til Molde mellom 1900 og 1910. Bedriften har stått igjennom unionsoppløsningen i 1905 og opplevd seiersrusen da Norge ble et fritt og uavhengig land.

De første årene flyttet trykkeriet flere ganger. Oppstarten var i Madam Ugelstads gård (omtrent der U Aandahls er i dag). Men der ble de ikke lenge.

De hadde tre adresser på fem år. Men i 1903 flyttet de til Myrabakken, og ble her i 7 år.

Romsdals Budstikke fra 16. april 1898. Foto fra Romsdalsmuseets arkiv. I Romsdalsmuseets arkiv finnes aviser som er merket E.K. Hansens trykkeri. Merkingen står helt bakerst, nederst i avisnummeret slik som var vanlig på den tiden.
1916

Bybrann, trykkeriet ble lagt i aske.

21. januar 1916 ble 1/3 del av Molde lagt i aske. Trykkeriet ble slukt av flammene. Husnøden var stor, og E.K.Hansen valgte å grave ut kjeller i familiens bolighus, og innrede trykkeri der.

Timelønna var 65 øre.

Rimelige lokaler var sikra. Her ble trykkeriet i mange år.

1921

Romsdal sogelag ble en fast kunde.
Første fargetrykk.

I 1921 fikk E.K.Hansen en ny trofast kunde.

Romsdal Sogelag satset friskt med farge på omslag. Dette var avansert i den tiden, og kostbart. Neste gang det ble trykt fargebilde i boka, var i 1925.

Romsdal Sogelag er fortsatt kunde hos oss.

Sogelagets leder Bjørn Austigard sjekker bøkene som har ankommet fra Bokbinder Johnsen i Skien.
Bildet er fra 2021 da Romsdal Sogelag fikk produsert Molde Byleksikon. Sogelagets leder Bjørn Austigard sjekker bøkene som har ankommet fra Bokbinder Johnsen i Skien.
1934

2. generasjon, sønnen Alf Hansen tar over.

September 1934 døde plutselig Eivind Kristian Hansen. (hjerteslag). Sønnen Alf Hansen måtte ta over. I de nærmeste årene var det Alf og svennen Oskar Moen som drev trykkeriet.

I 1937 begynte Karl Aasgård som lærling, og disse tre utgjorde arbeidsstokken i mange år. (Moen forlot Molde på 1950-tallet.)

Trykkeriet holdt til i kjelleren i Myrabakken. Det var 40 m2 med kalde lokaler og vannpress på murene. I regnvær sivet gjørmevatn inn på gulvet. Rotter og mus trivdes godt.

Det ble fyrt med ved.

ARBEIDSDAGEN I 1937 (DA KARL AASGÅRD BEGYNTE I LÆRE)

Start kl 8.30

Kl 13.00-14.30: Middag. (Da gikk han hjem og spiste)

Deretter jobb til kl 19.00. (lørdag til kl 15.00)

Ikke fri på 17.mai

Svennen fikk gå opp til fru Antoinette og få brødskive og kaffe på formiddag. Det fikk ikke lærlingen. Slik var stilen overalt den gangen.

1940

2. verdenskrig

I april 1940 ble Molde bombet, alle husene i Myrabakken brant ned da sentrum brant, og EKH (som nettopp hadde flyttet til nyoppussede lokaler) mistet alt. Det var ikke til å tenke på å kjøpe nytt!  Aasgård, Hansen og Moen skrudde fra hverandre de gamle maskinene, skrapte vekk glødeskall, smurte opp og fikk maskinene til å hoppe og gå igjen.

Myrabakken  i ruiner etter bombingen.
Myrabakken etter bombingen.

Det ble bygd brakke oppå de gamle murene, og midtsommers kunne de starte produksjon i brakken med de gamle, ødelagte maskinene.

1970

3. generasjon, Karl Aasgård tar over.

I 1969 gikk Alf Hansen plutselig til Karl Aasgård og sa:
«Jeg har tenkt å slutte nå. Ikke slik å forstå at jeg ikke vil arbeide mere, men jeg vil ikke ha ansvaret lenger. Du kjøper vel av meg dette trykkeriet, du?»

Da det ble snakk om penger sa han: «Du kan ta det med ro. Det må vel en gang komme til uttrykk alle de årene du har arbeidet med meg med så dårlig betaling»

Selv om troen på julenissen hadde bleknet med årene, fikk den et stort oppsving da Aasgård noen dager senere, på advokat Wolds kontor, fikk se forslaget til kontrakt. I realiteten var det ei gave, - det var snakk om en liten pensjon.

Karl Aasgård giftet seg senere med Ingrid Horsgård, og de fikk sønnen Øyvind i 1953, og han kjenner vi vel alle: Daglig leder, gartner, bud, kontorsjef, og ellers «potet» her på EKH Grafisk.
- Alf Hansen valgte rett mann til å etterfølge seg.

Alf Hansen og Karl Aasgård.
Alf Hansen og Karl Aasgård.
1980

De fleste trykkeriene i Molde blir lagt ned eller kjøpt opp av E. K. Hansen trykkeri eftf.

1990

4. generasjon, Øyvind Aasgård, Ragnar Jenset, Lars Syltesether og Rune Skotheim tar over.

Det skjer store omveltninger og endringer i bransjen. Det kreves stor tilpasningsdyktighet. Digitaliseringen starter. PC og MAC kommer inn. Faggrupper forsvinner, yrker forsvinner.

EKH Grafisk tilpasser seg nye tider. «Alle» kan etter hvert printe selv. Nye løsninger og programmer kommer som gjør menigmann i stand til å lage ene dokumenter.

2004

EKH lager sin første nettside til kunde.

Fra og med 2004 ble produksjon av nettsider et viktig satsningsområde, og fra 2005 leverer vi nettsider med egen utviklet CMS. Etter hvert tok vi i bruk CMS made simple som både var enkel å bruke og å oppdatere for menigmann, samt at den ikke hadde noen begrensninger for utvikling av skreddersydde løsninger. Fortsatt jobber vi med utvikling, programmering og UX- og webdesign.

2007

Sertifisert med miljømerket Svanen.

EKH Grafisk vil ha grønne fotavtrykk, og ble allerede i 2007 sertifisert med miljømerket svanen.

Papir med preget svanemerket
(Dette er samme året som Steve Jobs lanserer den første iPhone, og engasjerte Appletilhengere i EKH, bestiller sin første iPhone fra USA)

2008: EKH Grafisk blir først i Norden med sertifisering i fargestyring. Dette betyr at vi får meget stor kontroll på farger.

2010: EKH Grafisk lager den første fulldigitaliserte boka som er beregnet for lesebrett. Den har linker til informasjon og den er selvfølgelig responsiv (tilpasser seg skjerm som bruker benytter)

2016

Steinbyggeren, egenutviklet løsning for steinindustrien lanseres.

2016: EKH Grafisk lanserer løsningen "Steinbyggeren". En egenutviklet løsning for steinindustrien der kunder kan utforme sin egen stein. (https://www.steinbyggeren.no/)

2016: EKH Grafisk blir samme året kåret av Media Motor til å ha den beste nettsiden i sin bransje.

2020. 12 mars blir Norge stengt med. Pandemien Covid 19 slår inn over landet. Alle setter på bremsene og alle unødvendige innkjøp utsettes. Det blir hardt.

2020; Tre av eierkvartetten har nå solgt eller selger seg dette året ut av selskapet. Fræna Trykk AS med Kjetil Moen kommer inn på eiersiden.

2021-2022

5. generasjon, Kjetil Moen kjøper selskapet.

Femte generasjon på vei inn i Selskapet. Kjetil Ingemar Moen kjøper seg opp og får aksjemajoritet.

26. mai 2021 tar Kjetil over som daglig leder på EKH Grafisk.

2022: Kjetil Moen blir eneeier i EKH Grafisk AS

Øyvind Aasgård og Kjetil Moen.
Øyvind Aasgård og Kjetil Moen.

Juni
2023

Arkeoplan og EKH Grafisk slår seg sammen

7. februar 2023 vedtok styrene i Arkeoplan AS og EKH Grafisk AS å
slå selskapene sammen.

Arkeoplan AS blir fusjonert inn i EKH Grafisk AS, og alle
medarbeidere ble ansatt i EKH Grafisk. Kjetil Moen eier 70% og fortsetter som daglig leder.

Allerede 9. mars samme år kjøpte eierne av EKH Grafisk bygget i Saturnvegen 1, og målet om å få et felles hjem rykket nærmere.

Alle ansatte i EKH Grafisk AS pr 1. juni 2023. Foto tatt 3. juni 2023 i Gdansk på jubileumstur /125 år og teambuilding/bli kjent med nye kollegaer)
Alle ansatte i EKH Grafisk AS pr 1. juni 2023.
Foto tatt 3. juni 2023 i Gdansk på jubileumstur /125 år og teambuilding/bli kjent med nye kollegaer)

August
2023

EKH Grafisk vokser: Helge Norli AS har blitt med på laget

15. august solgte Helge Norli 100 prosent av aksjene sine til EKH Grafisk og med det får vi ytterligere styrket ekspertisen med fire kloke hoder og flinke hender på bl.a. bilfoliering.

Kjetil Moen og Helge Norli

  1. desember 2023: Fusjon er gjennomført og godkjent.

Dokumentet kom fra Brønnøysund lørdag 16. desember som bekrefter at Arkeoplan og Helge Norli er fusjonert inn i EKH Grafisk AS.  Frænatrykk går videre som eiendomsselskap.